Groenten kweken in jouw serre

01/06/2023

Groenten kweken in een serre is een geweldige manier om zelfvoorzienend te zijn en gezonde en verse producten te hebben gedurende het hele jaar door. Een serre biedt bescherming tegen extreme weersomstandigheden, zoals vorst, hagel en overmatige hitte, en biedt ook een gecontroleerde omgeving om de groeiomstandigheden te optimaliseren.

Wanneer je besluit om groenten te kweken in een serre, zijn er enkele belangrijke factoren die je moet overwegen om het meeste uit je serre te halen. Hieronder volgen enkele tips die je kunnen helpen bij het succesvol kweken van groenten in een serre.

 1. Locatie is superbelangrijk

Het is essentieel om een goede locatie te kiezen voor je serre. De kweekserre moet worden geplaatst op een vlakke, goed gedraineerde locatie met voldoende zonlicht en beschutting tegen harde wind. Als je niet zeker weet waar je serre het beste kan worden geplaatst, kan je altijd een professional om advies vragen.

 1. Kies de juiste groenten

Er zijn bepaalde groenten die beter gedijen in een kweekkas dan andere. Zo zijn bijvoorbeeld tomaten, paprika's, aubergines en komkommers populaire keuzes voor serreteelt. Omdat deze groenten warmte en vochtigheid vereisen om optimaal te groeien.

Groenten zoals sla en wortelen zijn ook geschikt voor serreteelt. Doordat zij iets minder warmte nodig hebben kunnen deze perfect gekweekt worden in de koudere maanden.
 

 1. Zorg voor goede ventilatie

Goede ventilatie is van cruciaal belang voor een succesvolle teelt in een serre of broeikas. Als de ventilatie niet op orde is, kan het vochtgehalte in de serre te hoog worden, waardoor de planten vatbaar worden voor ziektes. Het is daarom essentieel om voldoende ventilatieopeningen te hebben, bijvoorbeeld door het plaatsen van ramen of ventilatoren. 

 1. Water en voeding

Groenten in een serre hebben regelmatig water nodig, vooral tijdens warme, droge periodes. Geef de planten water bij de wortels, en vermijd het besproeien van de bladeren om ziektes te voorkomen. Daarnaast hebben groenten in een serre vaak extra voedingsstoffen nodig, omdat ze sneller groeien dan buitenplanten. Gebruik daarom regelmatig meststoffen, zoals compost of organische meststoffen. Zo blijf je de plant steeds voorzien van voldoende voedingsstoffen.

 1. Oogst op tijd, wanneer rijp

Wanneer je groenten kweekt in een serre, is het mogelijk om het hele jaar door te oogsten. Maar het is van groot belang om de groenten op tijd te oogsten. Overrijpe groenten bederven snel en kunnen de kwaliteit van de rest van de oogst beïnvloeden. Controleer daarom regelmatig de groenten en oogst ze zodra ze rijp zijn.

Het kweken van groenten in een serre biedt dus tal van voordelen. Het stelt mensen in staat om het hele jaar door verse, gezonde groenten te hebben en zelfvoorzienend te zijn. Bovendien biedt een serre bescherming tegen extreme weersomstandigheden en biedt het een gecontroleerde omgeving om de groeiomstandigheden te optimaliseren. Om het beste uit een serre te halen, is het belangrijk om geschikte groenten te kiezen, te zorgen voor goede ventilatie en regelmatig water en voedingsstoffen te geven, en de groenten op tijd te oogsten.

Haal die groene vingers al maar boven!

Janssensalusystems
 • Gegevens
 • Mechelsesteenweg 388
 • 2500 Lier

 • Disclaimer
 • Cookie Policy
 • Privacy Policy

Janssens NV © 2024
powered by chuck.be