Tips voor het kuisen en onderhouden van je tuinserre

20/07/2022

Beschik je over een tuinserre? Dan is het natuurlijk belangrijk om te weten hoe je deze moet kuisen en onderhouden. Zo zorg je ervoor dat je serre zo lang mogelijk in goede staat blijft. Lees hier wat je moet weten.

Advies voor het kuisen van je serre

Het poetsen van een serre is een stevig taakje. Gelukkig hoef je dit slechts één of twee keer per jaar te doen. Tijdens deze poetsbeurt reinig je zowel het glas als de aluminium profielen langs de binnen- en buitenkant met een emmer lauw water met een kleine hoeveelheid niet-vettig afwasmiddel.

Vermijd zeker het gebruik van agressieve producten zoals bleekwater (ook wel ‘javel’ genoemd), azijn of middelen die bijvoorbeeld aceton bevatten. Deze kunnen schadelijk zijn voor het glas of voor het lakwerk op de profielen.

Het kuisen van de zijwanden is vrij simpel: je neemt een trapladder, emmer en spons en gaat aan de slag. Het kuisen van het dak daarentegen is een andere kwestie ...

Het glazen dak van je serre schoonmaken

Het dak van een serre schoonmaken kan een uitdaging vormen, vooral bij hoge modellen. Een trapladder en een borstel (lange stok met een spons of doek) kunnen in ieder geval zeker van pas komen.

Plaats de trapladder naast de serrewand, ga erop staan en probeer het dak zo goed mogelijk te poetsen vanuit deze positie. Plaats geen gewone ladder tegen de serrewand, dit kan schade veroorzaken en kan ook minder stabiel zijn.

De belangrijkste regel bij het poetsen van een glazen dak spreekt misschien voor zich, maar we zeggen het toch even: loop of kruip nooit op je dak. Leun of plaats ook nooit een zwaar gewicht in het midden van het dak. Als je er toch op moet leunen, doe je dit best langs de zijkanten - zo dicht mogelijk bij de profielen die steun bieden.

Het onderhoud van je serre

De meeste serres, of toch zeker degene die je bij Janssens AluSystems vindt, zijn in principe onderhoudsvrij. Toch zijn er enkele dingen die je kan doen om je tuinserre in topvorm te houden:

  • Bladeren en zand uit de goten en de afvoeren verwijderen;
  • Het functioneren van bewegende delen (ramen en deuren) controleren;
  • De geleiders van schuifdeuren schoonmaken - vooral het verwijderen van zand of vuil in de ondergeleider.

Om vuiligheid in de geleiders van je deuren te voorkomen, kan je opteren voor de aanleg van een verhard pad aan de ingang van je serre.

Worden de schuifdeuren van je serre niet frequent gebruikt, kan je eventueel een druppeltje olie op de wieltjes aanbrengen om een soepele werking te garanderen. Wanneer de deuren regelmatig gebruikt worden, is dit niet echt nodig.

Janssensalusystems
  • Gegevens
  • Mechelsesteenweg 388
  • 2500 Lier

  • Disclaimer
  • Cookie Policy
  • Privacy Policy

Janssens NV © 2024
powered by chuck.be