Wat je moet weten over het verluchten van een serre

15/06/2022

Voor een optimale groei van je planten, is een gezond klimaat in je serre een must. De lucht in de serre moet een ideale temperatuur hebben, maar moet ook zuurstofrijk zijn. Lees hier waarom het verluchten van je serre zo belangrijk is en hoe je dit doet.

Het belang van gezonde lucht

Zoals je vast wel weet, wordt er in een serre een broeikaseffect gecreëerd. Door middel van UV-stralen warmt het glas van een serre op en ontstaat er warmte binnenin. De warmte stijgt van onder naar boven, maar blijft behouden in de glazen constructie. Het resultaat: een optimaal klimaat voor planten en bloemen.

Of toch niet? Het behouden van warmte in een tuinkas is belangrijk, maar net zoals wij hebben ook planten zuurstof nodig om te overleven. Bovendien kunnen te hoge temperaturen heel schadelijk zijn. Daarom is het belangrijk om een goede luchtstroom te creëren en je serre goed te verluchten.

Hoe een serre verluchten

In de eerste plaats ga je ervoor zorgen dat er lucht (en warmte) uit de serre kan ontsnappen. Aangezien warmte stijgt, vormen dakramen hiervoor de perfecte oplossing. Het aantal dakramen dat je kiest hangt af van de grootte van je serre. Hoe meer je er plaatst, hoe beter.

In de tweede plaats ga je een luchtstroom van buiten naar binnen creëren om zo frisse lucht toe te voeren in de serre. Dat kan je doen door:

  • een deur open te zetten;
  • een lamellenraam of louvreraam te plaatsen;
  • een extra schuifdeur te voorzien.

Manueel of automatisch raam?

Zowel dakramen als lamellenramen bestaan in een manuele en automatische uitvoering.

Als we naar dakramen kijken, zien we dat de manuele modellen het meeste voorkomen. Deze ramen worden handmatig geopend en gesloten. Manuele dakramen die zich hoger in het dak bevinden, zijn vaak voorzien van een spindel (schroefmechanisme).

Tuiniers die over automatische dakramen beschikken, zouden niet meer zonder willen. Ze zijn superhandig en, in tegenstelling van wat je zou verwachten, helemaal niet zo duur. De ramen werken op basis van olie in een cilinder dus vergen geen elektriciteit of zonne-energie.

Automatische dakramen zijn afgesteld op de temperatuur in de serre. Van zodra de temperatuur een bepaald niveau bereikt, gaan de ramen open en later weer dicht. Je hoeft er dus niet meer naar om te kijken en kan je huis met een gerust hart verlaten.

Janssensalusystems
  • Gegevens
  • Mechelsesteenweg 388
  • 2500 Lier

  • Disclaimer
  • Cookie Policy
  • Privacy Policy

Janssens NV © 2024
powered by chuck.be