Wat je moet weten voor het plaatsen van een serre: van vergunning tot fundering

27/04/2022

Wanneer je een serre gaat plaatsen, zijn er een aantal praktische zaken waar je rekening mee moet houden. Naast beslissen of je de serre zelf bouwt of door een professional laat bouwen, moet je ook denken aan een fundering, een vergunning, de levering van de materialen, … Wij vertellen je wat je moet weten.

Aanvragen van een vergunning voor je serre

In de meeste gevallen hoef je geen vergunning aan te vragen voor een serre. Soms is een melding van de plaatsing van je serre voldoende. De regelgeving hiervoor hangt af de plaats en situatie waarin de serre wordt gebouwd.

Heb je al een garage, tuinhuis, of ander bijgebouw, dan kunnen jouw verplichtingen anders zijn dan die van iemand zonder bijgebouwen.

Informeer je daarom voor de aankoop van je serre bij je lokale overheid. Zij zullen je vertellen welke regels voor jouw woonplaats van kracht zijn.

Zorgen voor een goede fundering voor je serre

Een goede fundering is belangrijk voor de verankering van een serre bij hevige wind. Veel voorbereidend werk hoef je niet te doen voor de fundering. Het enige wat je moet doen is ervoor zorgen dat de grond waar de serre geplaatst zal worden vlak, obstakelvrij en waterpas is.

Heeft je tuin echter een grote val of een onstabiele grondsituatie, dan is aangeraden om een betonnen, vorstvrije sokkel te voorzien om de stabiliteit van de serre te garanderen.

Al onze serres zijn standaard voorzien van een aluminium funderingsbalk waardoor je geen betonnen sokkel nodig hebt. Deze balk heeft op elke hoek een ankerpunt in de grond. We raden wel aan om een beetje beton te gieten rond de grondankers na montage van de serre.

Voorbereiden op de levering van de materialen

Wanneer je een serre gaat plaatsen, is het belangrijk dat je de levering van de serre en materialen in goede banen leidt. Dit zijn een paar dingen waar je aan moet denken:

  • De materialen worden in grote pakketten afgeleverd dus voorzie voldoende ruimte.
  • De pakketten worden gelost op een oprit of langs de straatkant.
  • Bij een levering aan de straatkant moet je dit melden bij je gemeente.
  • Laat rond de serre minstens 80 cm vrij voor de plaatsing ervan.

Advies over het plaatsen van een serre

Heb je nog verder vragen over de plaatsing van een serre en de praktische regelingen die hiermee gepaard gaan? Vraag dan advies aan onze medewerkers, zij helpen je graag verder.

Janssensalusystems
  • Gegevens
  • Mechelsesteenweg 388
  • 2500 Lier

  • Disclaimer
  • Cookie Policy
  • Privacy Policy

Janssens NV © 2024
powered by chuck.be