Met een serre kan je de seizoenen verlengen en planten/groenten kweken die het in ons klimaat moeilijk hebben. Zelfs tijdens de wintermaanden komt een opslagplaats voor tuinmateriaal of wintergevoelige planten zeker van pas. Wanneer je voor de aankoop staat stellen zich een aantal vragen. Welk materiaal kies ik? Welk afmetingen moet de serre hebben? Wat is de beste oriëntatie? Heb ik een fundering nodig? Hieronder trachten wij een antwoord te geven op de meest gestelde vragen.


Aarzel niet om jouw verkooppunt te contacteren mocht je geen antwoorden op jouw vragen terugvinden: https://janssens-alusystems.be/dealers

HEBBEN JULLIE OOK SERRES OP MAAT?

Op onze website en op webshops treft u meestal alleen onze standaard-serres aan.  Indien uw afmetingen afwijken of u wenst een alternatieve uitrusting dan is dat in vele gevallen mogelijk.  Gelieve hiervoor contact op te nemen met 1 van de verkooppunten, zij beantwoorden graag al uw vragen.

HEB JE EEN VERGUNNING NODIG?

Voor veel serres heb je géén vergunning nodig, voor andere dien je een melding te doen of een vergunning aan te vragen. Door de wisselende regelgeving  is het aan te raden u hierover te informeren bij uw lokale overheid.

WAAROM EEN SERRE IN ALUMINIUM?

Aluminium serres zijn licht en duurzaam. Ze roesten niet en vergen een minimum aan onderhoud. Een ander voordeel van een aluminium serre zijn de smalle glasroeden waardoor er extra veel licht in de tuinkas kan komen. Bovendien is aluminium 100% recycleerbaar en dus een milieubewuste keuze!

WELKE BEGLAZING KIES IK? TUINDERSGLAS, VEILIGHEIDSGLAS OF POLYCARBONAAT?

GLAS: Traditioneel tuindersglas (3 tot 4 mm dik) wordt het meest toegepast in serres omdat het goedkoper is dan veiligheidsglas. Het is echter minder sterk en wanneer het breekt valt het uiteen in scherpe stukken. Veiligheidsglas is vijf tot zeven keer sterker dan tuindersglas en mocht het in een uiterste geval toch breken dan valt het uiteen in kleine ongevaarlijke stukjes. Al onze serres worden standaard uitgevoerd met 4mm veiligheidsglas.

POLYCARBONAAT: Indien je glasbreuk helemaal wil voorkomen en daarnaast aandacht wil besteden aan isolatie dan kan je ook kiezen voor kunststof ramen. Deze bestaan uit heldere dubbele platen van polycarbonaat. Ze isoleren 40% beter dan enkel glas waardoor er minder temperatuurschommelingen voorkomen in de serre. Bijkomend voordeel van kunststof, is dat de zonnestralen effectief worden gefilterd.

Polycarbonaat is erg sterk. Het zal niet breken en is zelfs bestand tegen hagelstenen of de impact van een voetbal. Wil je de serre in de winter gaan verwarmen dan is polycarbonaat vanwege de goede isolatie-eigenschappen zeker aan te raden. Als minpunt kan aangehaald worden dat polycarbonaat niet doorzichtig is en een goedkopere uitstraling heeft dan glas.

Onze serres worden standaard uitgevoerd met 4mm veiligheidsglas , polycarbonaat is een optie.

ALS IK OPTEER VOOR POLYCARBONAAT KANAALPLATEN IN PLAATS VAN GLAS: HOE ZIT DAT MET CONDENSATIEDRUPPELS EN MOSVORMING?

Inzake kwaliteit en duurzaamheid is ons 4mm veiligheidsglas altijd de betere keuze.  Omwille van isolatie-redenen of gewoon omwille van de mindere doorzichtigheid kan er geopteerd worden voor polycarbonaat-kanaalplaten van 10mm.

Condensatie is een natuurlijk fenomeen in kanaalplaten door de relatieve luchtvochtigheid. Waterdamp vormt druppels als het in aanraking komt met koele oppervlaktes. Deze druppels vormen de vloeistof in kanalen of cellen van polycarbonaat platen.

Om deze waterdruppels ook te kunnen laten verdwijnen, zijn onze polycarbonaat dakplaten standaard van voorzien van AntiDust tape (gesloten aan de bovenkant, geperforeerd aan de onderkant). Hierdoor kan het condensvocht/water weer wegvloeien en vindt er beperkte luchtcirculatie in de dakplaat plaats.

HOE GROOT MOET EEN SERRE ZIJN?

Het formaat van een serre is bepalend voor de hoeveelheid planten die je erin kunt kweken. En deze is sneller gevuld dan je denkt. Je begint misschien met een paar tomatenplanten en wat komkommers, maar al snel zullen andere planten volgen en voordat je het weet staat heel je serre vol.  Hou er dus rekening mee dat je hobby na verloop van tijd kan uitbreiden en kies een serre zo groot mogelijk.  In een grote serre zal de temperatuur bovendien constanter blijven in vergelijking met een kleine serre. Dit is duidelijk merkbaar bij de kweekresultaten. Hoe constanter de temperatuur, des te beter de kweekresultaten zullen zijn. Bijkomend voordeel is dat je in een grote serre ook makkelijker kunt werken. Je hebt immers meer ruimte om te manoeuvreren en kan vlotter aan wisselteelt doen.

KAN IK EXTRA DEUREN EN/OF RAMEN VERKRIJGEN?

Onze serres bieden de mogelijkheid om de deur zowel in de breedte als de lengte te plaatsen. Een extra schuifdeur is meestal wel mogelijk. Wij bieden standaard bouwpakketten aan met een goede prijs/kwaliteit verhouding. Hierdoor is het helaas NIET mogelijk is om extra dak- of zijramen te bestellen.

HEB IK EEN FUNDERING NODIG?

Het is van belang dat een serre goed aan de fundering verankerd wordt zodat de wind er geen vat op kan krijgen. Al onze serres worden standaard reeds voorzien van een aluminium funderingsbalk. Dit maakt voor de meest eenvoudige serres een betonnen sokkel overbodig . Deze balk heeft op elke hoek een grondanker.  Deze punten dienen NA montage in beton verankerd te worden opdat de serre zich niet zou kunnen verplaatsen.


Verregaande voorbereidende werken zijn in dat geval overbodig. U moet er alleen voor zorgen dat de grond vlak en vrij van obstakels en waterpas is. Heeft je tuin echter een grote val of een onstabiele grondsituatie dan is aangeraden om een betonnen vorstvrije sokkel te voorzien om de stabiliteit van de serre te garanderen.

Details zijn terug te vinden in de voorschriften en de handleiding.  Alle afmetingen op deze site en in de handleiding zijn steeds BUITENAFMETINGEN van de aluminium funderingsbalk.

MOET IK MIJN SERRE VOLLEDIG WATERPAS ZETTEN?

Je mag de serre langs de lange kant een beetje val geven om de afloop van het water te bevorderen naar de meegeleverde afvoerbuizen. Dit kan je het beste met de waterpas doen, zorg ervoor dat het belletje net tegen het lijntje staat.

WELKE VOORBEREIDINGEN KAN IK NOG TREFFEN?

Vóór montage (al dan niet door onze diensten) dient de grond waterpas te zijn en vrij van obstakels. Het beton voor de grondankers is NIET inbegrepen in onze pakketten en ten laste van de klant. Voor constructies tegen een muur moeten de betreffende muren recht en haaks zijn.

U kan ook al eens nadenken over de juiste oriëntering van de serre en de geschikte positie voor deur en ramen.

WAT IS DE BESTE ORIËNTATIE VAN DE SERRE?

Over het algemeen is een zuidelijke oriëntatie (ingang op het zuiden) het beste omdat de serre dan zowel in de ochtend als in de avond veel zon ontvangt. Tevens vermindert dit het risico van oververhitting tijdens de middag,  iets waar je bij een westelijke oriëntering wel rekening mee moet houden. Wil je echter warmte minnende planten zoals cactussen of vetplanten gaan kweken, dan kan je het beste een westelijke oriëntatie aanhouden. De planten krijgen dan de meeste warmte tijdens het middaguur en ook in de winter zal het in de serre dan op het middaguur wat warmer zijn.

KAN IK DE SERRE VERWARMEN IN DE WINTER?

Een gemiddelde hobbyserre is in eerste instantie bedoeld om plantensoorten te kweken die het normaal gesproken in de open lucht niet zo goed doen zoals pepers, tomaten, aubergines, paprika’s en meloenen. Wanneer je de tuinkas wil gaan gebruiken om planten te laten overwinteren, zoals fuchsia’s of oranjerieplantjes, dan zal je de serre in die periode moeten gaan bij verwarmen. Er zijn verschillende systemen, zowel elektrisch als op gas, waarmee je dit kan doen. Welk systeem je ook kiest, het verwarmen van een serre in de winter is niet goedkoop. Je doet er dan ook altijd verstandig aan om de serre goed te isoleren, bijvoorbeeld met noppenfolie. Een serre met dubbelwandig polycarbonaat is op zich al beter geïsoleerd en dat kan flink schelen in de energiekosten. Installeer indien mogelijk ook altijd een thermostaat (laag bij de grond). Hiermee blijft niet alleen de temperatuur in de serre constant, je zal er ook minder energie door gaan verbruiken.

HOE ZORG IK VOOR EEN OPTIMALE BELUCHTING?

Het beluchten van uw serre is zeer belangrijk. Zeker in de zomermaanden kan de temperatuur in een tuinkas hoog oplopen.  De meeste van onze serres zijn voorzien van dakramen en zijramen voor een optimale ventilatie. Een automatische raamopener is een uitstekende budgetvriendelijke aanvulling voor uw dakramen! De automatische opener zorgt ervoor dat de serre belucht wordt bij een te hoge temperatuur, zonder dat u zelf iets hoeft te doen.

HOE MOET IK MIJN SERRE ONDERHOUDEN?

De serre kan je het beste 2 x per jaar een poetsbeurt geven . Let er wel op dat je geen agressieve schoonmaakmiddelen gebruikt. Sommige bewegende delen zoals wieltjes of scharnieren kunnen een klein beetje kruipolie gebruiken. Bij storm kan je best altijd de dakramen sluiten, om losrukken te vermijden. De cilinder van de automatische opener kan je er ook best afhalen in de winter, door de vrieskou kan de cilinder stuk vriezen. Bij heel erg zware sneeuwval (zelden in onze gebieden) kan je het dak sneeuwvrij maken m.b.v. een bezem.

KAN IK EEN SERRE GEBRUIKEN ALS PRIEEL OF VERANDA?

Zoals je op onze foto’s misschien al gemerkt hebt, worden onze tuinserres ook wel gebruikt als een plaats waar het fijn vertoeven is, de krant te lezen of te ontspannen met een glaasje erbij.  In een tuinkas kan je een vloer plaatsen en je kan (outdoor) meubelen plaatsen maar hou er rekening mee dat in een serre hoge temperatuurschommelingen kunnen ontstaan, verkleuringen door het vele zonlicht, hoge vochtigheid in tussenseizoenen, tocht, condensatie en niet te vergeten de mogelijkheid tot ernstige waterinfiltratie onderaan én in het dak (wat voor een kweekserre acceptabel is).

KIES IK VOOR ONBEHANDELD ALUMINIUM OF VOOR GELAKTE PROFIELEN?

Aluminium is een onedel metaal: kan niet roesten maar zal door het contact met zuurstof uit de lucht spontaan oxideren. Hierdoor kan op termijn witte neerslag van alumiumoxides opstaan op de profielen. Men kan echter stellen dat dit in zulke mate is dat het aanvaardbaar is voor de tuinier en geen problemen zal veroorzaken.
De keuze voor oppervlakte behandeling is dus een zuiver esthetische keuze! Het lakwerk dat wij aanbieding is steeds hoogwaardige poedercoating in RAL-kleur, een elektrostatisch verfproces waarbij poeder in de oven wordt uitgemoffeld.

WIE IS DE FABRIKANT?

Wij zijn zelf fabrikant van onze serres: ze worden allemaal geproduceerd in Lier.  Met 70 jaar ervaring behoren onze producten tot de top van de Europese hobbyserres. Onze serres worden wereldwijd geexporteerd.  Voor informatie, prijzen en leveringen kan u best terecht bij uw verkooppunt: https://janssens-alusystems.be/dealers

HOE VERLOOPT DE LEVERING VAN MIJN BESTELLING?

Duidelijke afspraken besparen u van onaangename verrassingen!

Nadat u uw serre online heeft aangekocht en betaald ontvangt u een email met de bevestiging van uw bestelling. Binnen enkele werkdagen zal een medewerker u contacteren om de levering van de goederen met u af te stemmen. U ontvangt een bevestigingsmail van de gemaakte afspraak.

De goederen worden rechtstreeks van de fabrikant op uw thuisadres geleverd, voor zover dit bereikbaar is met een vrachtwagen. De levering omvat doorgaans (voor een basis-serre): 1 staande glaspallet (90x90x220cm – 500kg), 1 colli (25x15cm x breedte van de serre), 1 colli (25x15cm x lengte van de serre). Deze goederen worden naast de vrachtwagen gelost, onze chauffeur is helaas niet in de mogelijkheid om de serre tot in de tuin te dragen of om houten kratten of verpakking mee terug te nemen.

HOE ZIT DAT MET DE GARANTIE?

U geniet volgende garantietermijnen:

 • 10 jaar op kwaliteit en legering van aluminium;
 • 10 jaar op het lakwerk/poedercoating in geval van onthechting, peeling, afbladeren, corrosie, krijten, verkleuring en verlies van glans waarin de vooraf vastgestelde toleranties overschreden worden volgens de specificaties van Qualicoat of Qualinod;
 • 10 jaar op hechting en spanning van beglazingsrubbers;
 • 10 jaar op productiefouten in het glas;
 • 5 jaar op PVC-onderdelen en hun UV-bestendigheid.

 

Valt buiten garantie:

 • niet-inachtneming van installatie- en bedieningsvoorschriften
 • ander dan het voorziene normale gebruik
 • gebrek aan onderhoud
 • normale slijtage;
 • op vraag van de klant gebruikte materialen respectievelijk zaken
 • constructies die niet tot het Janssens-assortiment horen maar op uitdrukkelijk op vraag van de klant/distributeur gefabriceerd werden

Wij maken u er opmerkzaam op dat onze producten tuinserres zijn voor het kweken van groenten, fruit, bloemen, ... Dit betekent dat bepaalde zaken inherent zijn die variëren per situatie, omgeving en gebruik:

 • condensatie op glas of op profielen
 • tocht aan deuren, ramen of kieren
 • dakramen, dakaansluitingen, goten zijn niet 100% waterdicht
 • geen waterkering onder het funderingsprofiel
 • ...

RETOURVOORWAARDEN

Kan ik een product terugsturen ?

Je hebt 14 dagen vanaf de dag die volgt op de levering of na afhaling van de goederen, het recht om JANSSENS mee te delen dat je van de verkoop afziet. Je kunt alleen producten terugsturen die ongebruikt en onbeschadigd zijn en zich in de originele verpakking bevinden.

Voordat je een artikel retour zendt, moet je in het bezit zijn van een retournummer. Je kunt een retournummer en ophaling aanvragen per mail op shop@janssens-alusystems.be 

Hiervoor wordt een ophaalkost van € 100 aangerekend. Geïnstalleerde, gebruikte, bevuilde, beschadigde of onvolledige artikelen zullen in geen geval worden teruggenomen.

Binnen 30 dagen na aanvaarding van de terugname en uiterlijk binnen 14 dagen na ontvangst, zal JANSSENS de betaalde sommen terugstorten, met uitzondering van de ophaalkosten.

Niet alle artikelen kunnen geruild worden.

De volgende artikelen kunnen niet geruild en/of geretourneerd worden:

 1. Producten die volgens de specificaties van de consument zijn gemaakt of die duidelijk een persoonlijk karakter hebben.   Het merendeel van de hobbyserres op onze website zijn 'Actiemodellen', dit zijn standaard serres. Deze serres kunnen steeds aangepast worden naar uw persoonlijke wensen (vb. extra deur, Ral-kleur, ...). Door dergelijke aanpassingen of extra opties beschikt de klant echter niet meer over het recht om van de aankoop af te zien.  Alle andere serres worden samengesteld op het moment van bestelling. Dit naar uw persoonlijke wensen. Ook hierdoor beschikt de klant niet meer over het recht om van de aankoop af te zien.
 2. Ingewisselde of ingevulde vouchers of tegoedbonnen.
 3. Artikelen die beschadigd of incompleet zijn.

Heb je vragen over de mogelijkheid tot terugsturen of ruiling van je product? Neem dan contact op met onze klantenservice per e-mail via shop@janssens-alusystems.be .

ALGEMENE VOORWAARDEN

Download onze algemene samenwerkingsvoorwaarden (dealers):

Download de algemene voorwaarden van onze webshop:

Janssensalusystems
 • Gegevens
 • Mechelsesteenweg 388
 • 2500 Lier

 • Disclaimer
 • Cookie Policy
 • Privacy Policy

Janssens NV © 2024
powered by chuck.be