Wat je kan doen met je serre in de winter

13/10/2021

In het voorjaar brengen tuiniers heel wat tijd door in hun tuinserre. Tegen het najaar vallen deze activiteiten meestal stil. Dit komt doordat mensen er vaak van uitgaan dat het in de winter te koud is om groenten te kweken of gebruik te maken van een serre. Dat is een misvatting. Lees hier wat je allemaal kan doen met je serre in het najaar.

Je serre winterklaar maken

Voor je aan de slag gaat in je tuinserre, is het belangrijk om enkele voorbereidingen te treffen. Na de actieve zomermaanden is het een goed idee om je serre op te kuisen om met een schone lei te kunnen beginnen.

Verwijder eerst de bovenste laag grond. Deze bevat namelijk veel zouten, onkruidzaden en ziektekiemen. Gooi er een nieuwe laag grond bovenop en zorg voor een goede bevochtiging om een opstapeling van zouten te voorkomen. Zo kunnen je planten optimaal groeien.

Als je écht gemotiveerd bent en tijd hebt, kan je het glas van je serre ook een poetsbeurt geven langs binnen en buiten.

Zorgen voor optimale temperatuur in je serre

De ideale temperatuur voor het kweken in een serre tijdens de winter is tussen 5 en 10 °C. Overdag is dat de gemiddelde buitentemperatuur in België, maar ‘s nachts zakt de temperatuur soms richting het vriespunt.

Wanneer het vriest is het dus belangrijk om je tuinkas nog wat extra te verwarmen. Een eerste mogelijkheid is isoleren met noppenfolie. Zorg wel voor voldoende verluchting in de serre zodat de lucht binnenin gezond blijft. Dit doe je bij voorkeur bij zonnig en vorstvrij weer.

Daarnaast kan je ook extra warmte creëren met een verwarmingselement zoals een elektrische kachel*, ook ‘s nachts. De meeste elektrische toestellen hebben een ingebouwde thermostaat zodat je niet onnodig veel energie verbruikt.

* Let op: lees de instructies van het toestel grondig na en zorg ervoor dat alles op een goede manier is aangesloten om problemen of ongelukjes te vermijden.

Groenten kweken in de winter

Je tuinserre hoeft tijdens de wintermaanden niet leeg te staan. Vanaf januari kan je al van start gaan met het zaaien van nieuwe plantjes in. Groenten die je zoal kan kweken zijn: rode biet, sla, radijs, wortel, spinazie, knolselder, prei, erwten en witte spitskool.

Beschutting voor niet-winterharde planten

In de winter kan je serre ook perfect dienen als beschutting voor planten die niet goed tegen de koude kunnen. Denk aan kruiden, lavendel, sommige terrasplanten, … Daarnaast kan je al bloembollen planten en in de serre zetten zodat je extra-vroeg kan genieten in de lente.

Janssensalusystems
  • Gegevens
  • Mechelsesteenweg 388
  • 2500 Lier

  • Disclaimer
  • Cookie Policy
  • Privacy Policy

Janssens NV © 2024
powered by chuck.be